Το πιο σπουδαίο μήνυμα της οδοντιατρικής έρευνας είναι ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν όχι μόνο να προληφθούν αλλά και να ανασταλεί η εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Στόχοι της προληπτικής αγωγής είναι η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (ΟΜΠ) και η ενίσχυση των δοντιών.
Τα προληπτικά μέσα που υπάρχουν σήμερα είναι:
- Η χρήση οδοντόβουρτσας και νήματος για καλή στοματική υγιεινή.
- Ο περιορισμός των υδατανθράκων και ειδικότερα της ζάχαρης από τη διατροφή.
- Η χρήση φθορίου σε όλες τις μορφές του, που αυξάνει την αντίσταση του δοντιού στην προσβολή του από την τερηδόνα.
Η χρήση της βούρτσας από τα μικρά παιδιά ενθαρρύνεται περισσότερο γιά την εδραίωση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής. Τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών φροντίζουν οι γονείς.
ΠΡΟΛΗΨΗ
- Οι επισκέψεις στον Παιδοδοντίατρο πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6 μήνες, για την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων του στόματος και την τοπική εφαρμογή φθορίου στα δόντια του παιδιού.
- Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ΠΡΟΛΗΨΗ παρά ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Όταν τα δόντια έχουν τερηδονιστεί, ο Παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί σύγχρονα υλικά για την αποκατάστασή τους. Σε περίπτωση εκτεταμένης βλάβης των δοντιών μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση ανοξείδωτων στεφανών.
- Μερικές φορές η εξαγωγή ενός δοντιού είναι αναπόφευκτη. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η διατήρηση του χώρου που καταλαμβάνει το δόντι αυτό με ειδικά ορθοδοντικά μηχανήματα.
- Στόχος της θεραπευτικής παρέμβασης του Παιδοδοντίατρου είναι η αποκατάσταση της υγείας, της λειτουργικότητας αλλά και της αισθητικής του στόματος των παιδιών. Η στοματική υγεία είναι σημαντικότατος συντελεστής για τη φυσιολογική ψυχοσωματική εξέλιξη του παιδιού.