Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο

Home » Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο

baby teeth

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Είναι σημαντικό να γίνεται σε αυτή την ηλικία, επειδή τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα είναι πιθανό να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Επιπλέον πρέπει από νωρίς να εδραιώνονται οι καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι κακές, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με:

  1. Τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών
  2. Τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
  3. Την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
  4. Τις στοματικές συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, όπως και το πώς και πότε πρέπει αυτές να διακόπτονται.
  5. Τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο πρέπει να είναι μία ευχάριστη εμπειρία που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.

Η αρχή αυτή αποτελεί την βάση της παιδοδοντιατρικής και για τον λόγο αυτόν, ο παιδοδοντίατρος είναι  ειδικά εκπαιδευμένος ώστε να γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης και εξέτασης του παιδιου, καθώς και  εξοικείωσής του με τα εργαλεία και τα μηχανήματα.  Με τον τρόπο αυτόν θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη και συνεργασία του παιδιού όχι μόνο για την πρώτη επίσκεψη αλλά και για όλες τις μελλοντικες. Το προσωπικό του ιατρείου διαθέτει κατάλληλες γνώσεις ώστε να υποδέχεται σωστά και φιλικά το παιδί και τους γονείς και με τον τρόπο αυτό να  υποστηρίζει την προσπάθεια του παιδοδοντίατρου. Τέλος, ο χώρος των παιδοδοντικών ιατρείων είναι ειδικά διαμορφωμένος, ώστε να αποτελεί περιβάλλον ευχάριστο και οικείο προς το παιδί. 

Η σωστή προσέγγιση του παιδιού, διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς ασθενείς και γενικότερα άτομα πρόθυμα να συνεργάζονται με τους γιατρούς.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία