Πώς διαμορφώνονται τα τεκμήρια διαβίωσης και τι συμβαίνει με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη
Φόρο ακόμα αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα ή αν εμφάνισαν ζημιές το 2012, θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες εμποροβιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων.
Η εφορία υπολογίζει από μόνη της εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς και τις πισίνες ώστε να μην μένει πια σχεδόν κανείς αφορολόγητος.
Τα «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης απειλούν τους επιτηδευματίες που δηλώνουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα διαθέτουν μια κατοικία και ένα αυτοκίνητο.
Στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία) κατά την εκκαθάριση της δήλωσης λαμβάνεται και ένα ποσό ελάχιστης ετήσιας «αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης», το οποίο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και σε 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Στην περίπτωση των συζύγων ο καθένας βαρύνεται με ελάχιστη ετήσια «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ύψους 2.500 ευρώ.
Συνεπώς, σε κάθε φορολογούμενο, όποιο κι αν είναι το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματός του, ακόμη δηλαδή κι αν είναι μηδενικό, η εφορία καταλογίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση στο ελάχιστο αυτό ποσό τεκμηρίου διαβίωσης προστίθεται και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση την έκταση και την τιμή ζώνης της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας (ιδιόκτητης, εκμισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης) που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος για τη διαμονή του. Από κει και πέρα εάν ο φορολογούμενος χρησιμοποιεί και ΙΧ αυτοκίνητο, τότε προστίθεται στα προαναφερθέντα τεκμήρια και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου αυτού, οπότε το τεκμαρτό εισόδημα ανεβαίνει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο.
Συνεπώς, κάθε φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα ΙΧ αυτοκίνητο βαρύνεται φέτος με τουλάχιστον 3 ποσά τεκμηρίων: το ελάχιστο των 3.000 ή 2.500 ευρώ, το τεκμήριο της κατοικίας που χρησιμοποιεί και το τεκμήριο του αυτοκινήτου. Τα ποσά αυτά αθροιζόμενα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο όριο τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ με αποτέλεσμα φορολογουμένων δηλώσουν φέτος εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος βάσει τεκμηρίων.
Σημειώστε ότι τα τεκμήρια περιορίζονται κατά 30% για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα ξεκινά από τις 4.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά. Ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, το τεκμήριο μειώνεται κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Προσέξτε: Τεκμήριο δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία: Για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτου κλπ: Τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.
Σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο για τα ακάφη αναψυχής που εφαρμόζονται για τα εισοδήματα του 2012 ξεκινά από τα 4.000 ευρώ για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα.
Πισίνες
Το τεκμήριο για τις πισίνες έχει διαμορφωθεί ως εξής:
-160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και
-320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται.
Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης
Κάθε χρόνο εκτός των τεκμηρίων εφαρμόζεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.