Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών

Home » Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών

opesΤι είναι οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών;

Ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο προστασίας των δοντιών που μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή της τερηδόνας είναι οι προληπτικές καλύψεις των οπίσθιων μονίμων δοντιών, αμέσως μόλις αυτά κάνουν την εμφάνισή τους στο στόμα.

Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών είναι λευκές, άχρωμες ή έγχρωμες πλαστικές ουσίες οι οποίες τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών.  Σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις στενές οπές και σχισμές των δοντιών από τις οποίες, επειδή δεν μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα, συνήθως ξεκινά η τερηδόνα.

Ποια δόντια θα πρέπει να προστατευθούν;

Συνήθως τα δόντια που προστατεύουμε με αυτόν τον τρόπο είναι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (εξαρίτες) οι οποίοι είναι τα πιο σημαντικά για τη μάσηση δόντια στο στόμα και ανατέλλουν στην ηλικία των 6 ετών, πίσω από τα υπάρχοντα ήδη νεογιλά.  Εμφανίζουν δε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να χαλάσουν με ποσοστό έως και 95% αν δεν προστατευθούν.  Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύονται πάντα.  Επίσης οι ίδιες προληπτικές καλύψεις μπορούν να τοποθετηθούν σε δεύτερους μόνιμους γομφίους που ανατέλλουν στο στόμα σε ηλικία 12 περίπου ετών, καθώς και σε κάθε δόντι που έχει μεγάλες οπές και σχισμές και επομένως αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει τερηδόνα.

Πότε πρέπει να τοποθετούνται οι προληπτικές καλύψεις;

Έχει βρεθεί ότι οι περισσότερες τερηδόνες παρουσιάζονται συνήθως τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα.  Γι’ αυτό οι προληπτικές καλύψεις πρέπει να τοποθετούνται μετά την ανατολή των πρώτων και δεύτερων μονίμων γομφίων, δηλαδή στην ηλικία των 6-7 και 12-13 ετών.

Πώς προστατεύουν από την τερηδόνα;

Οι καλύψεις αυτές “γεμίζουν” τις οπές και σχισμές που έχει η μασητική επιφάνεια των οπισθίων δοντιών.  Σε αυτά ακριβώς τα σημεία μένουν τα υπολείμματα των τροφών και αναπτύσσεται η τερηδόνα  Με την παρουσία των προληπτικών καλύψεων, τα μικρόβια και οι τροφές δεν μπορούν πλέον να εγκατασταθούν και να παγιδευτούν εκεί δημιουργώντας τερηδόνα.  Η προστασία που προσφέρουν οι καλύψεις εφόσον παραμείνουν στη θέση τους είναι 100%.

Πώς γίνεται η τοποθέτησή τους

Η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη και απαιτεί μόνο μία επίσκεψη. Ο οδοντίατρος προετοιμάζει την επιφάνεια που θα δεχτεί την προληπτική επικάλυψη βουρτσίζοντας απλώς το δόντι με ειδικά βουρτσάκια..

Στη συνέχεια τοποθετεί το υλικό χωρίς τροχισμό του δοντιού και χωρίς να χρειάζεται αναισθησία.

Πόσο διαρκούν;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι προληπτικές αυτές καλύψεις διαρκούν πολλά χρόνια (5-10  χρόνια) εφ’οσον τοποθετηθούν σωστά  και προστατεύουν τα δόντια αποτελεσματικά για όσο διάστημα τις διατηρούμε και παραμένουν στη θέση τους.

Ποιο είναι το κόστος των προληπτικών καλύψεων;

Το κόστος των προληπτικών καλύψεων είναι μικρό, περίπου το μισό από μία κανονική έμφραξη. Εδώ ακόμα θα πρέπει να συνυπολογισθεί το γεγονός ότι η κάλυψη αυτή εξασφαλίζει ένα υγιές δόντι για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να απαιτεί οδοντιατρική θεραπεία.

Πρέπει να παρακολουθούνται αυτές οι επικαλύψεις;

Επειδή καμιά φορά οι προληπτικές αυτές καλύψεις ή ένα μέρος τους, μπορεί να αποκολληθούν από το δόντι, θα πρέπει να ελέγχονται από τον οδοντίατρο κάθε 6-8 μήνες και να επανατοποθετούνται εάν χρειάζεται.

Οι προληπτικές καλύψεις θα πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου προληπτικού προγράμματος και να συνδυάζονται με χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας (και κατά περίπτωση άλλων φθοριούχων σκευασμάτων), οδηγίες και συνήθειες στοματικής υγιεινής και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ώστε να επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τη τερηδόνα.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία