Δελτίου Τύπου για την ΠΑΝΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 10-2-23

Home » Δελτίου Τύπου για την ΠΑΝΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 10-2-23

Δελτίο Τύπου Πανελλήνια Απεργία Οδοντιάτρων Παρασκευή 10.02.2023

Τις αδικίες που επέφεραν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των Υγειονομικών ελευθέρων επαγγελματιών τα τελευταία χρόνια (Οδοντιάτρων, Ιατρών, Φαρμακοποιών, Κτηνιάτρων) αναδεικνύουν οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της χώρας με την απεργιακή κινητοποίηση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου οι Οδοντίατροι της χώρας ΑΠΕΡΓΟΥΝ, ζητώντας δίκαιη αποκατάσταση των συντάξεών τους και μέριμνα για όλες τις εργαζόμενες, μη μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες μητέρες.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο Κατρούγκαλου ν. 4387/2016, οι μειώσεις στις συντάξεις των υγειονομικών ανέρχονται σε ποσοστό35%. Τα πρώτα χρόνια δεν είχε καταφανεί με σαφήνεια η τραγική αυτή μείωση των συντάξεων λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Πλέον, η απομείωση των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι Υγειονομικοί που μετείχαν σε ένα υγιές Ταμείο, αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ιδίως εν συγκρίσει με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και με τις μνημονιακές περικοπές. Oι συντάξεις των Υγειονομικών με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων (Δικηγόρων, Μηχανικών) φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Είναι προφανές, πως η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ειδικά απέναντι στο εύρωστο ταμείο του Τ.Σ.Α.Υ. που εξαναγκάστηκε σε συνένωση για την «σωτηρία» του ασφαλιστικού. Η υποχρέωση της πολιτείας απορρέει από την καταγεγραμμένη δέσμευσή της για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο, η εκλογίκευση και επαναφορά των απολεσθέντων της οφειλόμενης ανταποδοτικής σύνταξης που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις εισφορές.

Άνιση κρίνεται και η μεταχείριση των νέων μητέρων Οδοντιάτρων. Η πολιτεία επιδοτεί με 200 ευρώ το μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας τις ελευθεροεπαγγελματίες γυναίκες Οδοντιάτρους, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο επίδομα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νέων μητέρων, αλλά οδηγεί και σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας. Ζητούμε ξεκάθαρη αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες στο ύψος του κατώτερου μισθού και πιο συγκεκριμένα στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών, δηλαδή συνολικά 2.852 ευρώ.

Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που το δημογραφικό ανάγεται σε πρωτεύον ζήτημα για την κοινωνία και την πατρίδα μας, το ελάχιστο βοήθημα που χορηγείται με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος σε εγκύους και νέες μητέρες να παραμένει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, αναιρώντας ουσιαστικά το δικαίωμά τους να διακόψουν, έστω και προσωρινά, την επαγγελματική τους δραστηριότητά.

Εκ του Δ.Σ. του Ο.Σ.ΚΑΒΑΛΑΣ

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            Σ.ΤΣΕΤΙΝΗΣ                                                                                  Σ.ΒΑΡΕΛΤΖΙΔΗΣ