• banner03
  • banner04
  • banner02
  • banner01

Η Χρήση της Πιπίλας

pipila mwro large

pipila mwro large
Η πιπίλα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού, πού μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας θηλασμού του δακτύλου. Όταν επιλέγουμε πιπίλα, δίνουμε προσοχή -μεταξύ άλλων- στο μέγεθος, ώστε να είναι κατάλληλη για χρήση από το παιδί μας.

Πώς διαλέγουμε πιπίλα;

  • Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού.
  • Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή με όσο το δυνατό λεπτότερο και ευλύγιστο αυχένα.  Το σχήμα της πρέπει να είναι ανατομικά συμμετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετημένη στο στόμα του μωρού.  Θα πρέπει να έχει πεπλατυσμένο σχήμα και μικρό ύψος ώστε να επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο την ανάπτυξη των γνάθων.
  • Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη από το σάλιο.
  • Η πιπίλα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί.
  • Η στήριξη της πιπίλας με κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού απαγορεύεται αυστηρά, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.

Ορθοδοντικά προβλήματα στη παιδική ηλικία

Ortho

Ortho

Ποιες είναι οι αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων

Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται σε ένα συνδυασμό τοπικών, περιβαλλοντικών και κληρονομικών παραγόντων.

Στους τοπικούς παράγοντες ανήκει η πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών λόγω εκτεταμένου τερηδονισμού, χωρίς διατήρηση του χώρου για την ανατολή του διαδόχου μονίμου δοντιού στη συνέχεια. Δεν πρέπει να αφαιρείται ποτέ νεογιλό δόντι χωρίς την γνώμη του Παιδοδοντιάτρου.

Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες ανήκουν οι διάφορες μη φυσιολογικές συνήθειες του παιδιού, όπως η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας και ο θηλασμός του δακτύλου, η στοματική αναπνοή και ο λανθασμένος τρόπος κατάποσης, η δήξη του κάτω χείλους, κ.α. Οι συνήθειες αυτές εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, συχνά συμβάλλουν στη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων στην ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.

Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο

baby teeth

baby teeth

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Είναι σημαντικό να γίνεται σε αυτή την ηλικία, επειδή τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα είναι πιθανό να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Επιπλέον πρέπει από νωρίς να εδραιώνονται οι καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι κακές, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με:

Τα πρώτα δόντια του μωρού

BabyTeeth Drawing

BabyTeeth Drawing

Από τους νεογιλούς, τα πρώτα δόντια του μωρού, στην πλήρη οδοντοστοιχία ο δρόμος που διανύει το παιδικό στόμα είναι μακρύς.  Φροντίζουμε τα παιδικά δόντια να είναι καθαρά και εφαρμόζουμε μικρές τακτικές που θα απαλύνουν τον πόνο που αισθάνεται το μωρό καθώς αυτά εμφανίζονται στο στόμα!

Νεογιλοί- Τα πρώτα δόντια του μωρού

Η ύπαρξη και ο σχηματισμός των δοντιών του μωρού είναι εξαιρετικά στοιχεία της υγείας του, γιατί αποτελούν το όργανο μάσησης και ομιλίας του παιδιού, καθώς και τον προθάλαμο που θα δεχθεί τα μόνιμα δόντια.  Επιπλέον, η υγιής ανάπτυξή τους συμβάλλει στο να σχηματιστούν σωστά οι δύο γνάθοι και η στοματική κοιλότητα και προλαμβάνει ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από χαλασμένα νεογιλά δόντια.  Η φροντίδα των δοντιών του μωρού αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και ανώδυνη ανατολή έξοδο των μόνιμων δοντιών.

 

Οδηγός στοματικής υγείας για τη μέλλουσα μητέρα και το νεογέννητο

baby2

baby2
Η υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία. Το φυλλάδιο αυτό έχει σκοπό αφ' ενός να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στις μέλλουσες μητέρες ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της δικής τους στοματικής υγείας και αφ' ετέρου να τις ενημερώσει για το τι θα πρέπει να κάνουν για να αποκτήσει το μωρό τους στο μέλλον γερά δόντια.

Τι θα πρέπει να γνωρίζω για την υγεία μου και τη διατροφή μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;